Reţeta săptămânii

Dovlecei crocanţi la cuptor

4

Ingrediente: 3 dovlecei, 250 ml iaurt, 50 ml ulei de măsline, 50 g brânză telemea mai uscată, pesmet, unt, busuioc.

Mod de preparare: Se curăţă dovleceii de coajă, se taie în bastonaşe cu lungime de 12-13 cm şi grosime de 1-1,5 cm. Se presară cu sare şi se lasă cam 15 minute. Între timp, se amestecă pesmetul cu telemeaua rasă fin. Se combină uleiul de măsline cu iaurtul şi se bat puţin cu furculiţa. Se scurge apa lăsată de dovlecei şi se zvântă cu hârtie absorbantă, apoi se tăvălesc, câte trei bastoane odată, în amestecul de iaurt şi ulei de măsline. Se tăvălesc foarte bine şi se aruncă în farfuria cu pesmet şi brânză. Scuturând orizontal farfuria ca să se rostogolească bastonaşele de dovlecei, se îm-bracă pe toate părţile în pesmet. Se aşează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul preîncins la 1900C pentru 25 de minute (până se rumenesc). Se servesc imediat ce s-au răcorit puţin, cu sos tzatziki şi pâine proaspătă.

Pâine cu ghimbir şi mere caramelizate

3

Ingrediente: un sfert de cană cu apă , jumătate cană zahăr brun, 3 mere, 2 linguri de unt, miere, 3 ouă, 3 căni făină, o lingură ghimbir pisat, scorţişoară, o linguriţă bicarbonat de sodiu, alune coapte şi măcinate.

Mod de preparare: Într-o tigaie, ţineti pe foc zahărul brun cu apă timp de 5 minute. Amestecaţi doar când zahărul începe să se caramelizeze. Merele se taie în patru şi se pun în caramelul din tigaie timp de 4 minute. Într-un bol, mixaţi untul cu zahărul brun la viteza mare. Adăugaţi ouăle şi feliile de măr la sfârşit. Într-un alt bol, puneţi făina, ghimbirul, scorţişoara, alunele tocate şi praful de copt. Jumătate din amestec se toarnă peste ouă. Mixaţi din nou, apoi puneţi făina rămasă. Se ţine apoi la copt timp de 45 de minute. Scoateţi de la cuptor, lăsaţi să se răcească şi ungeţi apoi cu miere. Se serveşte rece. Din aceste cantităţi ies 10 felii de desert.

Prăjitură cu vişine şi nectarine

2

Ingrediente: Aluat: 3 ouă, 13 linguri ulei , 13 linguri lapte, 13 linguri zahăr, 15 linguri făină, 1 praf de copt stins în zeamă de lămâie sau oţet, 2 linguri zahăr vanilat. Pentru umplutură: 150 g vişine, o nectarină. Pentru decor : ciocolată.

Mod de preparare: Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul, laptele, zahărul vanilat şi praful de copt stins. Se mixează circa 3 minute, până obţinem o compoziţie omogenă. Adăugăm treptat făina şi amestecăm cu o paletă, până se încorporează. Separat nectarina se taie felii şi se înjumătăţesc. Vişinele se curăţă de sâmburi. Tapetăm o tavă (30×20 cm) cu hârtie de copt, turnăm aluatul şi adăugăm fructele. Se introduce la cuptor, pentru circa 25-30 minute, la foc potrivit. Când prăjitura capătă o culoare uşor aurie, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcescă bine. Se decorează cu ciocolată sub formă de grătar şi se dă la rece. Când ciocolata s-a întărit, prăjitura se porţionează.

Fasole verde cu unt şi migdale

1

Ingrediente: 1 kg fasole verde, 50 g fulgi de migdale, 50 g unt, sare şi piper

Mod de preparare: Fierbe fasolea verde timp de 10-15 minute. Pune fulgii de migdale într-o tigaie încinsă pentru 1-2 minute, fără a adăuga ulei sau unt. Scurge păstăile de fasole şi prăjeşte-le puţin în unt. Adaugă sare şi piper iar, după ce ai stins focul, presară şi fulgii de migdale. Este una dintre cele mai rapide şi uşoare reţete de mâncăruri de vară.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s