Când nesimţirea-i mare şi “proşti e mulţi”…

impozit-cladire

După ce primarul şi-a bătut joc, cât a putut şi cum a putut, de soarta acestui oraş, acum, la început de an, să-şi justifice parazitismul propriilor alegători s-a mai inventat ceva. Ajungem imediat! La început de an trebuie să plăteşti o grămadă de impozite (din care nu se vede nimic), de exemplu:

– impozit pe clădire (binecuvântat fie locul)

– impozit (taxă) de salubritate – (mi se pare normal, cu toate că acei care câştigă mai bine consu-mă mai mult, deci fac mai multă mizerie)

– impozit pe mijloc auto (De ce? Pe poluare? Este o altă direcţie. Pentru întreţinerea drumurilor? Haida de… la halul în care sunt, şoferii ar trebui să primească bani. Deci, chiar aşa, de ce?)

– taxă de copertină (garaj) – Nici asta nu o văd bine. Pentru ce? Eu l-am făcut sau l-am cumpărat şi am plătit o grămadă de autorizaţii la început

– taxă “Pacea”. Asta iar e bună. Mori! Cineva, cumva, tot trebuie să te-ngroape. De unde bani?

– taxă pentru locul de veci, iar nu sunt de acord. L-ai luat o dată, deci gata. Dar cu popii şi cu taxele lor nu te pui. Aceştia ar lua şi de pe aerul din biserică, dacă ar putea

– abonament RDS – televizorul, ce poţi face altceva, câteodată

– abonament la autobuz – că doar nu o să mergi numai cu maşina

– asigurarea auto minimă, RCA-ul – pentru accidente

– rovinieta – o plăteşti cu bucurie, cunoscând drumurile din Mediaş

– verificarea tehnică la maşină

– telefonul fix – de unde vorbeşti mai ieftin

– telefonul mobil – că ai şi tu la fel ca toată lumea

– apa şi canalul

– electrica.

Şi, dacă eşti privat, îţi trebuie un aviz de funcţionare pe care ţi-l eliberează primăria. De ce acte ai nevoie?

– o copie după avizul vechi

– copie după contract deţinere spaţiu

– certificat fiscal (2 + 5 lei taxe sau 14 lei pentru urgenţă, de parcă ar face ceva în plus)

– cerere tip şi, nu în ultimul rând, aberaţia, extras de carte funciară-intabulare spaţiu comercial. O tâmpenie mare cât galaxia, ce face ca unii să-şi dea o importanţă mai mare decât trebuie, dacă nu va mai fi vreo taxă în plus.

Cam astea sunt taxele în linii mari, deci a început şi domnul Neamţu ca domnul Plopeanu, care punea taxă pe cultură, 50 lei. Credeţi că am uitat? Nu n-am uitat. Că lumea atunci nu l-a votat pe domnul Thellmann decât prin inducţie cu Sibiul şi împo-triva domnului Plopeanu. Acum domnul Neamţu are un fel de protocol cu şcolile, grădiniţele, Spitalul, Direcţia de Asistenţă Socială, Piaţa, Eco-Salul etc., peste 80 % din oraş depinzând în mod direct sau indirect de el, deci oamenii nu au curajul să-i spună în faţă ce ar trebui să-i spună. Primarul, subtil şi profund, arată cu degetul spre Apa Târnavei Mari, care s-ar face vinovată de starea drumurilor, dar personal nu cred, n-are nicio legătură. Vă dau şi un exemplu. Strada care duce spre variantă, pe unde a fost fabrica de mobilă, la trecerea de nivel cu calea ferată, ce-i? Acolo s-au pus instalaţii de apă? Sau ce-i cu ea, domnule primar? Gropile sunt mari, strada-i praf (vara) şi gropi cu apă (toamna şi primăvara şi o parte a iernii) şi numai gropi vara. Ce faci cu banii de taxe şi impozite? Fie vorba între noi, de ce nu faci şi Târgul Porcilor? N-ai cu cine? Sau banii aceia sunt la negru? Dacă nu poţi, îţi dau o idee. Dă-o în administrare sau pune un alt şef al pieţei. Nu poţi, că altfel nu ai avea treabă cu ANI, şi apoi cu DNA-ul, încă nu ai scăpat. Vedeţi, domnule Primar, totul a pornit de la un fleac, intabulare spaţiu comercial! Dacă nu terminaţi cu abuzurile directe şi indirecte asupra oraşului, fac poze la tot ce înseamnă mizerie. Că mâine, dacă aţi candida şi aţi avea concurent o pubelă, medieşenii cred că ar alege pubela, ca antivot împotriva dumneavostră! De altfel, cred că mulţi gândesc ca mine (din păcate mai sunt şi cei interesaţi să gândească şi ca Dumneavoastră), dar n-au curajul să spună în faţă. Eu nu depind sub nicio formă (şi nici nu vreau) nici de dumneavoastră şi nici de vreunul din oamenii dumneavoastră. E timpul “lucrului bine făcut”, domnule Primar!

Cu stimă, Laurenţiu Oprea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s